Dominantie

Posted on September 12, 2024

Heather Cox Ricardson legt in haar brief van 11 september 2024 (zie hier) uit hoe dominantie werkt. Uit haar commentaar op het televisie-debat tussen Trump en Harris:

All day today, reporters fact checked Trump’s statements, proving them lies. But lies have never damaged him; they reinforce his dominance by forcing subordinates to agree that the person in charge gets to determine what reality is. Victims must surrender either their integrity or their ownership of their own perceptions; in either case, once they have agreed to a deliberate lie, it becomes harder to challenge later ones since that means acknowledging the other times they caved.

Vertaling:

Vandaag zijn verslaggevers de hele dag in de weer geweest met nagaan wat er klopte van Trumps uitspraken, om dan te concluderen dat het leugens waren. Maar leugens hebben hem nooit schade berokkend; ze versterken zijn dominantie door ondergeschikten te dwingen om toe te geven dat de persoon aan de leiding mag bepalen wat de werkelijkheid is. Slachtoffers moeten ofwel hun integriteit of de zeggenschap over hun eigen waarnemingen opgeven; hoe dan ook, als ze eenmaal hebben ingestemd met een opzettelijke leugen wordt het moeilijker om latere leugens aan te vechten, want dan moeten ze erkennen dat ze die eerdere keren gezwicht zijn.

Dit is hoe bullebakken hun agenda doordrijven. Hun leugens hebben een functie. Wie applaudiseert voor evidente onzin – MAGA aanhangers voor Donald Trump, de Doema voor Vladimir Poetin, genderdenkers voor Judith Butler, PVV-ers voor Geert Wilders, complotgelovigen voor Thierry Baudet – laat daarmee zien dat hij zich onderwerpt.

Alleen wie zijn poot vanaf het begin stijf houdt behoudt zijn integriteit. En de manier om je te weer te stellen is: je kanten tegen de eerste leugen waarmee alles begon, de leugen die het fundament is voor alle latere leugens. Bij Trump is dat de leugen dat er bij zijn inhuldiging in 2017 meer publiek was dan bij die van Barack Obama in 2009. Bij Poetin is het de leugen dat Rusland door het Westen wordt bedreigd, in plaats van andersom. Bij Butler is het de leugen dat het biologische verschil tussen mannen en vrouwen er niet toe doet. Bij Wilders is het de leugen dat massa-immigratie uit moslimlanden onze cultuur bedreigt. Bij Baudet is het de leugen dat een verenigd Europa onverenigbaar is met de Nederlandse nationale identiteit. Tegen deze beginleugens moet je je verzetten.