Aanraken

Posted on February 27, 2020

Onze cultuur heeft aanraking verbannen naar de meest intieme kring: partner, gezin, intieme vrienden. Dat is erg jammer, maar er is gelukkig veel aan te doen.

De Boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh propageert knuffel-meditatie. In Nederland: Stichting Leven in Aandacht, warm aanbevolen. Een andere mogelijkheid is een training volgen in Shiatsu massage, bij voorbeeld bij de Zen Shiatsu school in Amsterdam waar ik een eenjarige opleiding heb gedaan. En nog een tip: als je je traint in een geschikte oosterse vechtsport levert je dat ook veel fysiek contact op. Onze aikido club in Amsterdam centrum kan nog leden gebruiken.

Zelf zie ik knuffelen niet als iets exclusiefs dat ik alleen met mijn eigen partner wil doen, maar iets waar ruimte voor is in mijn vriendschappen, met mannen en vrouwen, als het van beide kanten goed voelt. Laten we het niet ingewikkelder maken dan het is.