Excursie

Posted on October 29, 2015

Vanochtend gaat de workshop door met een lezing van Branden Fitelson waar ik nog op hoop te reageren, want ik zie veel aanknopingspunten met het werk dat ik in Amsterdam samen met Brian Renne heb gedaan.

Vanmiddag is er een excursie naar het Nung Chan (Zen) klooster, naar het Nationaal Paleis museum, en naar de nacht-markt van Shilin.

Het klooster van Nung Chan (betekent letterlijk: boerderij Zen) is in een traditie die nogal aan Thich Nath Hanh doet denken, maar dan meer Chinees-gedisciplineerd.

Het gebouw is werkelijk prachtige moderne architectuur die voor zichzelf spreekt. Hier zie je de karakters van de Diamant Sutra, doorzichtig, in de muur van een galerij.

Verder zie je alleen onversierd beton, maar de vormen zijn zo mooi dat dat totaal niet stoort.

Wat wel een beetje stoort is de gedisciplineerde manier waarop de boeddhistische dames die ons rondleiden zich gedraen. Wij worden in groepjes opgesplitst, en vervolgens moet mijn groep (groep drie) een zeer precies uitgewerkt programma afwerken waarbij ons wordt uitgelegd wat we in het klooster geacht werden te ervaren.

Ik zeg het nu een beetje te cru, want de dames bedoelen het echt goed, en ze zijn ongetwijfeld ook echt aangeraakt door wat het klooster en de Boeddha hen hebben gebracht, maar het is bepaald jammer dat ze de plaats en de boodschap niet wat meer voor zichzelf laten spreken.

Daarna gaan we naar het Nationaal Paleis museum, waar ik geen foto’s van heb omdat fotograferen binnen verboden was. Gelukkig is Martin Stokhof wat minder braaf dan ik:

Op de nachtmarkt van Shilin mag wel worden gefotografeerd.

Dit laatste plaatje vraagt enige toelichting. Dit gaat om een tentje waar men moedervlekken verwijdert. Yanjing legt ons uit dat de teksten beschrijven wat er allemaal voor kwalijks kan gebeuren als je die moedervlekken laat zitten. Nu ja, toch maar niet gedaan.

Tussen de eettenten en het lawaai vinden we ineens deze prachtige Boeddhistische tempel.

En daarna weer eettenten, en een tent met een drankje waar (een deel van) Nederland trots op is.