Zondag op Peking University

Posted on October 25, 2015

Gisteren en eergisteren hebben we aan sightseeing gedaan, dus vandaag wordt er gewerkt. Malvin en ik ontmoeten Yanjing bij de poort van de campus, en we gaan naar zijn kamer, om de opzet van ons artikel te bespreken, en om te vergelijken met verwante literatuur.

Bij de lunchpauze stel ik voor om naar een zeer authentiek uitziend eettentje te gaan waar we gisteren op de fiets zijn langs gekomen. Yanying kent de plaats, en het blijkt ook een van zijn favorieten te zijn. Ze zijn gespecialiseerd in allerlei soorten vlees, dat in zeer herkenbare vorm kan worden afgehaald.

In de onderste bak zie je varkenssnuiten, in de bak daarboven gemarineerde oren. Dit is duidelijk een plek waar gewone mensen eten.

Na de lunch fietsen we langs een aantal bezienswaardigheden van de campus.

De universiteit heeft zijn eigen universiteitsklok (of bel).

Dit paviljoen is rijk versierd.

In het hout van de dakconstructie staan een aantal episodes uit de Periode van de Drie Rijken afgebeeld. Jongeren kennen dit wellicht van het computerspel Legends of the Three Kingdoms, en ouderen zoals ik kennen de Romance of the Three Kingdoms. Yanjing legt uit wat deze schilderingen voorstellen. Het eerste gaat over een episode waar drie generaals een broederschap vormen en dit bezegelen door elkaars bloed te drinken.

Het tweede laat zien hoe een heerser van schrik zijn eetstokjes laat vallen wanneer de andere heerser hem vraagt wie volgens hem de meeste kans heeft om de machtigste man van China te worden. Gelukkig slaat ook net de bliksem in, dus hij kan nog net doen of hij geschrokken is van het onweer.

In het derde ontsnapt een generaal op een paard met mythische krachten uit een onmogelijke situatie en weet in zijn eentje de bezetting van vijf burchten te overwinnen om in veiligheid te geraken.

Toen ik probeerde op internet de namen van de protagonisten te achterhalen raakte ik verstrikt in pagina na pagina met biografieen van generaals uit de periode van de Drie Rijken (220 - 280 na Christus). Die namen vinden op Wikipedia is onbegonnen werk. Ik zal het nog een keer aan Yanjing moeten vragen.

Nog een paar mooie plaatjes van de oude watertoren en van de vijver (“the lake”) op de campus.

En bij het avondeten hadden we pandaberen, maar gelukkig waren ze van rijst.