Lunch op Peking University

Posted on October 24, 2015

Vandaag hebben we een afspraak om met Yanjing in een van de studentenrestaurants van zijn universiteit te komen eten.

Bij het fietsen naar en over de campus krijg je al een idee hoe groot deze universiteit is. Volgens Yanjing worden er elk jaar 3000 nieuwe eerstejaars toegelaten, na een zeer strenge selectie. Die selectie kom je eigenlijk alleen door als je op een heel goede middelbare school hebt gezeten. En daar kom je alleen op als je ouders het geluk hebben (of de voorzienende blik hebben gehad) om in de buurt van zo’n goede school te wonen. Dus in Beijing zijn, net als in Parijs, de huizen in de buurt van de goede middelbare scholen een stuk duurder dan elders.

Om een idee te krijgen van de grootte: samen met Yanjing komen we uit op de schatting dat er aan Peking University ongeveer 36000 studenten staan ingeschreven. Dat is ongeveer evenveel als aan de Universiteit van Amsterdam. Maar daar houdt de overeenkomst op: de UvA is de grootste universiteit van Nederland, maar Peking University is een (voor Chinese begrippen) kleine research universiteit. Andere universiteiten in Beijing zijn vele malen groter.

Peking University behoort, samen met Tsinghua University, tot de zogenaamde C9, de groep van negen elite universiteiten in de Volksrepubliek China. Dit kun je enigszins vergelijken met de Yvy League in de Verenigde Staten.

Peking University heeft een roemrijk verleden. De universiteit is gesticht in 1898 als Keizerlijke Universiteit van Peking, als opvolger van de Keizerlijke Academie waar de mandarijnen-elite werd opgeleid die het Rijk van het Midden moest besturen. Mao Zedong (zoals je het tegenwoordig schrijft) heeft ook nog een link met de universiteit, al is het onduidelijk of hij er ook is afgestudeerd. Veel protestbewegingen van studenten tegen de verkalkte politiek zijn hier begonnen, niet alleen in 1989 maar ook zeventig jaar eerder, in 1919, bij de Vierde Mei Beweging.

Maar goed, terug naar de lunch. Het studentenrestaurant waar Yanjing ons mee naartoe nam is enorm en beslaat meerdere verdiepingen.

Op de eerste verdieping kon je kiezen uit zo’n tien verschillende keukens waar de meest diverse gerechten voor het oog van de klant worden klaargemaakt.

Het meest traditioneel zien de soeppotten eruit.

Hier kun je kiezen uit soep met kip, soep met eend, soep met varkensvlees of soep met rundvlees. De rest van de keuzen hebben we maar aan Yanjing overgelaten, want er was geen beginnen aan.

En ook al is het zaterdag, en volgens Yanjing redelijk rustig, in Westerse ogen ziet het er stampvol uit.