Tsinghua University

Posted on October 21, 2015

We zijn hier te gast bij een van de meest prestigieuze universiteiten van Beijing, en van heel China.

En een steen met een mooie tekst in karakters, die mij is uitgelegd, maar die ik niet kan nalezen:

Meest prestigieus in China wil heel wat zeggen, want in Beijing alleen zijn al twintig universiteiten. De twee die het hoogst staan aangeschreven zijn Tsinghua University en Peking University. Dat is de universiteit waar Yanjing werkt. De campussen van de twee universiteiten liggen vlak naast elkaar, maar ik ben nog niet bij Yanjing op de campus van Peking University geweest. Morgen ga ik daar een lezing geven, maar tot nu toe speelt de actie zich af in het hoofdgebouw van Tsinghua. Ziehier, Stalinistische architectuur in grootformaat:

Tsinghua University doet er alles aan om het image van meest prestigieuze universiteit van China hoog te houden. Een dezer dagen vindt de meeting plaats van de adviesraad. Daar zitten de CEO’s in van de belangrijkste internationale concerns. Hun portretten zijn afgedrukt op grote blaauwe banieren die links en rechts langs de grote oprijlaan naar het hoofdgebouw van de Universiteit zijn opgehangen. Hier zie je de banier met Mark Zuckerberg van Facebook.

De eerste en tweede lezing van vandaag waren van ondergetekende en van mijn PhD student Malvin. Hier zie je ons aan het werk.

Onze collega’s:

En een impressie van de lunch:

De slotlezing van de workshop wordt gegeven door Johan van Benthem, die erin slaagt alle thema’s nog even bij elkaar te brengen: speltheorie voor sociale interactie, taalhandelingen theorie voor communicatie, deontische logica, netwerktheorie en roddelprotocollen (het onderwerp van Malvin en mij), en de algemene logische paraplu die boven de hele onderneming kan worden gehouden.

Twee heel intensieve maar inspirerende dagen. Misschien had de balans nog iets beter gekund: de import logici legden een veel groter stempel op het gebeuren dan de lokale staf. Maar dat was ook weer wel te begrijpen: wij hadden alle tijd, maar onze gastvrouw Fenrong Liu, bij voorbeeld, moest tussendoor nog allerlei onderwijsklussen en administrivia tot een goed einde brengen.