Vox Populi, ofwel de stem van het volk
Er is naar mijn smaak een beetje veel zelfbeklag op links, na de voor velen onthutsende verkiezingsuitslag van 22 november 2023. Misschien kunnen we het even hebben over een paar zaken die men op links vergeet te bespreken.
Zou het kunnen dat progressief links, gematigd liberaal rechts, en de christen-democratie deze afstraffing door de PVV kiezer over zichzelf hebben afgeroepen? Door links dogmatisme. Door de morele arrogantie van de hoogopgeleiden. Door het zich niet bekommeren om degenen die van het achterdek van onze maatschappelijke speedboot zijn getuimeld, en die door Dirk de Wachter in zijn rubberbootje uit het water moeten worden gevist en opgelapt. De neoliberale boot vaart nog steeds op topsnelheid, en het is de gevestigde politiek die op het gaspedaal is blijven trappen.
Hier in Nederland zijn jodenhaat en antisemitisme kennelijk nooit weggeweest, als foto’s van Joodse slachtoffers van de Hamas terreur van de muur worden gerukt, als synagogen moeten worden beveiligd, en als er gemeenten zijn die het herdenken van de Kristallnacht niet aandurfden. In plaats van zich hier krachtig tegen uit te spreken wordt er op links geluld over ‘context’ en gezwaaid met Palestijnse vlaggen. Is het voorstelbaar dat mensen hier zo kwaad om worden dat ze op de PVV gaan stemmen?
Er is een gigantisch verschil tussen de gematigde Islam en radikaal Islamisme. De gematigde Islam is vredelievend, de politieke Islam juist totaal niet. Zou het misschien kunnen dat de angst voor Islamisme terecht is? Is het voorstelbaar dat de mensen die op de PVV hebben gestemd verbijsterd zijn door de linkse steun, hier in Nederland, voor de terreurorganisatie Hamas?
De meeste weldenkende Nederlanders zijn het erover eens dat er biologisch verschil is tussen mannen en vrouwen, en dat een man die zegt dat hij zich vrouw voelt daarmee nog geen vrouw is. Helaas heeft een substantieel deel van links de genderideologie omarmd die deze elementaire zaken ontkent. Daardoor kan Wilders rellen met “vandaag identificeer ik me als vrouw, en volgende week als kameel”. Zou het kunnen dat Wilders gewoon gelijk heeft als hij de genderideologie belachelijk maakt? En zou het kunnen dat links zichzelf voortdurend in de voet schiet met postmodernistische werkelijkheidsontkenning over gender en geslacht?
Er is een gigantisch verschil tussen de rechten van transgenders erkennen en het klakkeloos accepteren van postmodernistische genderideologie. Transgenders hebben recht op bescherming en ze mogen niet worden achtergesteld op de arbeids- en de woningmarkt. Daar zouden we het samen gemakkelijk over eens moeten kunnen worden. Maar dat geldt ook voor het volgende: niemand hoeft ‘trans vrouwen zijn vrouwen’ als letterlijke waarheid te accepteren. Het College voor de Rechten van de Mens, dat zou moeten opkomen voor vrouwenrechten, blokkeert vrouwen die op X/Twitter het gesprek willen aangaan over hun biologische rechten als vrouw. Zou het kunnen dat die vrouwen zo witheet worden van woede dat ze gaan stemmen op partijen die niet zijn aangesloten bij de zogeheten regenboogcoalitie?
Wie probeert zaken als vrouwenrechten en veilige ruimtes voor vrouwen, gevaren van gender-zelfidentificatie, overlast van hitsige jongemannen uit asielzoekcentra, op de politieke agenda te krijgen, loopt grote kans om door onze linkse intelligentsia te worden uitgemaakt voor ‘domrechts’ of ‘racist’ of ‘transfoob’. Is het voorstelbaar dat deze mensen daar zo kwaad van worden dat ze op de PVV gaan stemmen?
Wie is er hier in Nederland medeverantwoordelijk voor de marktwerking in de zorg, het verwaarlozen van de sociale woningbouw, de bureaucratisering van het onderwijs, en de steeds groter wordende inkomensverschillen? Dit is al decennia aan de gang, en je zou kunnen gaan denken dat links hier een aanzienlijk deel van de schuld heeft. Zou het kunnen dat Nederlanders die hiervan de dupe zijn zich walgend afkeren van links?
Van de beschikbare sociale huurwoningen is zo’n tien procent gereserveerd voor statushouders. Als sociale huurwoningen hier in Nederland ruimschoots voorhanden zouden zijn, dan zou dat geen problemen op hoeven te leveren. Maar dat is niet zo. Er is juist een schreeuwend tekort aan betaalbare huurwoningen. Zou het kunnen dat ‘gewone’ Nederlanders zich hierdoor benadeeld voelen? Zou het kunnen dat deze mensen langzamerhand schoon genoeg krijgen van de vrome praatjes van hoogopgeleide linkse medemensen (die zelf in gerieflijke huizen wonen) over ‘solidariteit met statushouders’?
In de buurt van Ter Apel en Budel is het niet zo gezellig, zo kunnen we geregeld in de kranten lezen en op het TV nieuws zien. Vooral kansloze asielzoekers uit ‘veilige landen’, die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning maar die toch niet worden uitgezet (want de Nederlandse politiek durft dat niet aan), veroorzaken daar overlast. De overheid doet er weinig aan, dus er lopen daar nu burgerwachters rond. Zou het kunnen dat Nederlanders die zien dat deze problemen door links worden ontkend of gebagatelliseerd nu hebben gedacht: wacht maar, als jullie niet willen luisteren, dan zullen we jullie eens een poepje laten ruiken in het stemhokje?
Armoedebestrijding wordt lastig in een land met een volkomen ontspoorde woningmarkt waar het langzamerhand normaal wordt gevonden dat gezinnen de helft van hun inkomen aan woonkosten besteden. Een woning die twintig jaar geleden voor 400 euro te huur was moet nu het drie- of vierdubbele opbrengen. Maar het is gewoon dezelfde woning. Wie is ervoor verantwoordelijk dat dit zo gigantisch uit de hand is gelopen? Is het vreemd dat mensen die in hun bestaanszekerheid worden bedreigd zich afwenden van de gevestigde partijen?
Na de Russische aanval op Oekraïne rezen de energiekosten hier in Nederland onmiddellijk de pan uit, want door de geliberaliseerde gasmarkt kon de overheid niet meteen ingrijpen. Begin 2023 kwam er een prijsplafond, maar dat wordt nu alweer afgeschaft. Mensen met een smalle beurs die hun energierekening plotseling zagen verdubbelen zijn zich rot geschrokken. Waar konden zij terecht? Bij de gevestigde partijen? De PVV stemmers dachten kennelijk zelf van niet.
Waarom zouden Nederlanders met buitenlandse wortels op de PVV stemmen? Zijn dat echt `domrechtse’ kalkoenen die zich uitspreken voor een niet-veganistisch Kerstmenu? Dat is wat je hoort in linkse kringen. Toch is het niet zo aannemelijk dat deze mensen zichzelf als kalkoen zien. Is het misschien voorstelbaar dat deze niet-witte Nederlanders rellende Marokkaanse jongeren en immigranten die hier rotzooi trappen willen aanpakken, juist omdat dat de groepen zijn die het voor hen verpesten? Zou het kunnen dat deze mensen zich afwenden van linkse partijen omdat die de problemen ontkennen? Is het voorstelbaar dat laag-opgeleide Nederlanders van buitenlandse komaf de voortdurende instroom van andere laag-opgeleiden als gevaarlijke concurrentie zien? Ik krijg niet de indruk dat links Nederland veel pogingen in het werk heeft gesteld om de anti-immigratie houding van eerdere nieuwkomers te begrijpen. En ik vind het dus niet onbegrijpelijk als deze mensen PVV gaan stemmen.
De klimaatramp die zich momenteel ontvouwt is volgens velen (waaronder ik) het grootste probleem waar we met zijn allen voor staan. De klimaatverandering wordt door mensen veroorzaakt. Maar armen zijn disproportioneel de dupe en welgestelden hebben een disproportioneel aandeel in het veroorzaken van de rampspoed. De klimaatmaatregelen zouden daarom vooral op de welgestelden moeten drukken en de minder bedeelden moeten sparen. Politieke partijen die dit niet zien maken het creëren van maatschappelijk draagvlak voor klimaatmaatregelen onmogelijk en werken klimaatscepsis in de hand. En dan is het niet zo gek dat mensen berichten over dit onderwerp `klimaatporno’ gaan noemen, en vluchten naar een partij die het probleem ontkent.
Linkse verbijstering over de gegroeide aanhang voor PVV gaat ervan uit dat mensen die op die partij stemmen het partijprogramma hebben uitgespeld en het onderschrijven. `In dat programma wordt de rechtsstaat ondermijnd; hoe kan een weldenkend iemand daar nu op stemmen?’ Maar ik denk dat het anders werkt. Natuurlijk hebben de meeste PVV stemmers het programma niet gelezen. De programma’s van de andere partijen ook niet, trouwens. Ze hebben op de PVV gestemd uit terechte angst voor hun toekomst en uit zeer begrijpelijke boosheid.
Overigens vind ik dat er snel gedegen onderzoek moet komen naar financiering van Nederlandse politieke partijen vanuit het buitenland, want er zijn aanwijzingen dat de PVV door het Kremlin wordt gesteund. En nu de PVV de grootste partij van Nederland is geworden is die Russische invloed een existentiële bedreiging van onze rechtsstaat.
Ook het feit dat imbecielen op de Dam gaan demonstreren tegen een verkiezingsuitslag die hen niet aanstaat is trouwens een bedreiging voor de rechtsstaat.
Naschrift (25 november 2023)
Deze blog kreeg veel bijval op X/Twitter. De kritiek, die er ook kwam, richtte zich met name op de laatste twee alinea’s.
Hoe durf ik te suggereren dat de PVV wordt gesteund door het Kremlin? De lezers die dat niet wensen te geloven zou ik deze tekst van FTM willen aanraden. Voor wie lezen teveel werk vindt is er ook een interessante podcast over de banden van de PVV met Rusland. Wilders doet zijn best om deze banden aan het licht te onttrekken, maar de Russische invloed is er echt. Wie dat niet wil geloven maakt zichzelf tot een nuttige idioot van het Kremlin.
In een rechtsstaat zoals de onze kun je demonstreren tegen van alles en nog wat, dus ook tegen een verkiezingsuitslag. Alleen, waar protesteer je dan tegen? Hadden die PVV stemmers dan niet het democratisch recht om op Wilders te stemmen? Als je daar tegen gaat protesteren ondermijn je de rechtsstaat. Of ga je protesteren om je boosheid en frustratie te uiten? Als je dat nu doet maak je de boosheid en de frustratie onder degenen die volgens jou op de ‘verkeerde’ partij hebben gestemd alleen maar groter. Bovendien kun je er donder op zeggen dat de intersectioneel denkenden onder ons, die vinden dat alles wat er in de wereld fout gaat met elkaar te maken heeft, gaan meelopen om met hun Palestijnse vlaggen te zwaaien. In plaats van op deze manier verder te polariseren zou je ook eerst kunnen proberen om deze verpletterende verkiezingsuitslag te begrijpen.
Vooruit, nog een naschrift (29 november 2023)
‘Het doel van de staat is de vrijheid’ staat op de sokkel van het Spinoza standbeeld bij de Stopera in Amsterdam. Dat je in dit land vrij kunt zijn hebben we te danken aan de door Spinoza bepleite, en pas veel later langzamerhand doorgevoerde, scheiding van kerk en staat. In streng-islamitische landen is die scheiding er niet, met als gevolg dat er mensen van daaruit naar Nederland vluchten. Zulke mensen snappen het verschil heel goed. De dappere vrouwen die in Iran zonder hoofddoek de straat op gaan, lopen daarmee grote risico’s. Mahsa Amini werd er doodgeslagen omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg. Zou het kunnen dat de nieuwe Nederlanders die Iran (of Syrië of Afghanistan of …) zijn ontvlucht zich rot schrikken als ‘progressieven’ hier voorstellen om - in het kader van emancipatie en inclusie - de hoofddoek toe te staan als onderdeel van het politie- en het boa-uniform? Misschien moet progressief Nederland het Theologisch-politiek traktaat van Spinoza nog eens herlezen.